Sävar har länge varit en arbetarort där människorna förenats i en god arbetsmoral och en allmän stolthet över sina omgivningar. Man är än idag noggrann med att studera och bevara sin lokalkultur och känner stolthet över sina anfäders bidrag till dess uppbyggnad genom jordbruk, träsågar, järnbruk och flottande.
Idag bor det relativt unga människor på orten och medelåldern är mellan tjugofem och fyrtiofem, varav de flesta arbetar inom den offentliga sektorn. Eftersom orten ligger relativt nära Umeå, blott 15 km, så finns det också en hel del ortsbor som arbetar i den större staden som av naturliga skäl erbjuder många olika typer av jobb och sysselsättning i allmänhet.
För den som vill arbeta i Sävar är det två huvudindustrier som gäller: jordbruk och trävaror. Det finns flera sågar och man arbetar framför allt med träsorterna gran och furu, ur vilka man kan framställa golv och möbler till exempel. Man framställer plankor och paneler i olika storlekar som sedan skeppas vidare till företag där man bygger hus och inredning, liksom exporterar till utlandet. Framställning av telegrafpålar är också en viktig del av verksamheten.
Jordbruket har länge varit en viktig del av Sävars ekonomi och idag finns det ett antal bondgårdar. Idag lägger man stor vikt vid att odla så ekologiskt som möjligt och det pågår flera olika projekt i trakten där man satsar på en så ren och giftfri process som möjligt, liksom humana sätt att ha djur. Målet är att Sävars alla kor och får ska få gå fritt och att människan skall leva i harmoni med naturen.
Eftersom Umeå ligger så nära är det idag många som studerar vid universitetet där och det har fått som följd att fler och fler lokalbor startar sina egna företag. Man har sett en rejäl ökning i antalet anställda i den privata sektorn under de senaste årtiondena.